support

prevention

management

+38 (0462) 613-140

Нова схема сертифікації FSSC 22000

Як відомо, корми для тварин відіграють важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки ланцюга для людини. Тому, в даний час міжнародні організації приділяють виробництву кормів все більше і більше уваги.

Організація по сертифікації харчової безпеки (FSSC) 9 квітня 2014 року опублікувала переглянуту версію 3.1 схеми сертифікації FSSC 22000.

Тепер сфера схеми сертифікації поширюється на виробництво кормів для тварин спільно із застосуванням технічної специфікації PAS 222 «Пререквізитні програми харчової безпеки для виробництва кормів для тварин». Це розширення визнано органами з акредитації.

Схема сертифікації FSSC 22000 визнана GFSI і органи з сертифікації можуть бути ліцензовані для отримання можливості проведення сертифікації організацій, що здійснюють виробництво кормів для тварин та кормових інгредієнтів.

Технічна специфікація PAS 222 була розроблена робочою групою, яка складається з представників провідних світових продовольчих компаній. Цей документ визначає вимоги до створення, впровадження та підтримання пререквізитних програм для надання допомоги в боротьбі з небезпеками для кормів і кормових інгредієнтів. Небезпеки в цьому контексті відносяться до аспектів, які потенційно можуть негативно позначитися на тваринах або здоров’ї людини.

Цей документ відноситься до продукції, призначеної для наземних і водних тварин, включаючи сільськогосподарських тварин, тварин-компаньйонів, домашніх тварин, робочих тварин, лабораторних тварин, тварин зоопарків і диких тварин. Крім того, інгредієнти, які використовуються при виробництві такої продукції, вважаються кормом для тварин і потрапляють в область дії технічної специфікації.

Для цілей цієї специфікації термін «здоров’я тварин» відноситься до благополуччя тварин щодо відсутності хвороб. Недостатня продуктивність тварин сама по собі не відноситься до їх здоров’я, якщо це не пов’язано з конкретною небезпекою або комбінацією небезпек, що містяться в кормах.

PAS 222 може бути застосований до всіх організацій незалежно від їх розміру, місця розташування та складнощів виробництва, які беруть участь у виробництві та постачанні (в тому числі зберіганні, поширенні та/або транспортуванні) кормів для тварин та їх інгредієнтів.

Корми для тварин носять різноманітний характер і встановлено, що не всі з вимог, зазначених в PAS 222, обов’язково відносяться до кожної організації та/або кожного виробничого процесу. Якщо будуть зроблені винятки або реалізовані альтернативні заходи, то вони повинні бути виправдані оцінкою ризиків і перевірені, щоб бути ефективними.

Враховуючи вищесказане, всім компаніям, які планують виробляти і постачати якісні корми та кормові інгредієнти для тварин як до Європи, так і всередині України, необхідно забезпечити безпеку власного виробництва. Один з можливих варіантів – застосування схеми сертифікації FSSC 22000.

Адже не секрет, що незалежне підтвердження (сертифікація) виробництва якісної та безпечної продукції дає всі шанси потрапити на європейський ринок і бути більш затребуваною на внутрішньому ринку.

ТОВ «ТІМ СУПРЕМА-УКРАЇНА» пропонує всім виробникам кормів та іншим зацікавленим компаніям повний комплекс консультаційних послуг високої якості, так як в ТОВ «ТІМ СУПРЕМА-УКРАЇНА» працюють фахівці європейського рівня і підприємство входить до складу «TEAM PREVENT GROUP», представленої в 10 країнах Європи.

Зараз українські виробники отримали можливість поставок своєї продукції без мита на європейський ринок і для того, щоб повною мірою скористатися цією можливістю, необхідно повністю відповідати вимогам європейського законодавства. Ми готові допомогти підприємствам, що виробляють корми і кормові інгредієнти, підготувати виробництво у відповідності зі схемою сертифікації FSSC 22000 й отримати відповідні сертифікати з метою підвищення якості кормів і розширення ринків збуту.

Наш досвід – Ваша безпека.