support

prevention

management

+38 (0462) 613-140

Офісний мобінг

Практично кожна людина, яка працювала в колективі, так чи інакше відчувала на собі прискіпування колег по роботі. Для одних це було у вигляді різноманітних зауважень чи потурань, а інші отримували планомірний психологічний тиск як зі сторони колег, так і з боку керівництва різного рангу. Цей процес психологічного насильства охарактеризував  відомий шведський психолог Ханц Лейман після кількох десятиріч досліджень і дав йому назву – мобінг.

Власне, слово «mob» перекладається з англійської як «натовп», але в даному випадку означає незаслужену критику чи соціальну ізоляцію людини як з боку колег, так і з боку керівництва. Інколи доходить навіть до продуманого психологічного канібалізму, протистояти якому важко і руйнівно для здоров’я. Тому вкрай важливо вміти розпізнати проблему на початку її виникнення й активно їй протидіяти.

Фахівці, що досліджують проблему мобінгу, виділяють два його основні види: горизонтальний та вертикальний.

При горизонтальному мобінгу людина дискримінується одним або групою колег по роботі, які займають однакове з ним положення на кар’єрній сходинці.

Вертикальний мобінг – коли утисками працівника займається власне керівництво компанії. Але інколи трапляється навіть так званий «сендвіч-мобінг», коли на керівника середньої ланки тисне керівництво і підлеглі, зрозумівши, що під ним починає хитатися стілець, вносять свою частку. Як правило, керівництво проводить політику мобінгу з метою позбутися працівника без додаткових фінансових затрат, довівши його до стану, коли він сам пише заяву про звільнення, а от горизонтальний мобінг з боку колег не несе корисливого характеру і служить розвагою для людей, у яких є вільний час або яким нудно на роботі.

Під час проведення різноманітних досліджень даного питання американські та британські вчені визначили чотири основних типи (маски) моберів і дали їм такі назви: двоголовий дракон, всезнаючий критик, страж та скажений півень. Кожна з цих категорій носить свій характер та по різному впливає на свою жертву.

Двоголовий дракон – найпоширеніша категорія моберів (37%) від загального числа. Як правило, це жінки, які займають керівні посади. Вони вміло поширюють серед колег різноманітні чутки, маніпулюють їх думкою, але при спілкуванні з жертвою виявляють до неї участь та співчуття. Але якщо потрібно діяти більш агресивно, використовують для цього колег чоловіків. Таких моберів дуже складно розпізнати.

Всезнаючий критик – друга за поширеністю категорія (30%). Як правило це жорсткі профі, які досконало знають свою справу і постійно прискіпливо ставляться до результатів роботи вибраної жертви. Виказують своє невдоволення його поведінкою, манерою спілкування, діловими якостями, необґрунтованими причіпками  і, якщо працівник починає сумніватися в своїй компетентності – починається його падіння в прірву, з якої вибратися буде дуже важко.

Страж – дана категорія займає близько (20%) від загальної кількості моберів і складається в основному з чоловіків. Мета стража – встановити контроль над всіма ресурсами, від яких залежить виконання того чи іншого завдання, і повністю перекрити до них доступ вибраній жертві. В результаті чого у працівника з’являється думка, що дійсно в усіх помилках винен власне він. Хоча власним інтелектом чи професіоналізмом стражі особливо не відрізняються, вони завжди прагнуть досягти керівної посади та поваги з боку підлеглих.

Скажений півень – найменша за чисельністю (14%), але найагресивніша категорія моберів. Єдиним їх недоліком є те, що вони атакують жертву не криючись і публічно висказують про неї різні неприємності, провокуючи її на скандал. Якщо жертва починає відкрито лаятися або з’ясовувати відносини на підвищених тонах – ціль досягнуто і далі продовжуються постійні цькування.

Зрозуміло, що мобінг по справжньому можливий лише в тих компаніях, де керівництво закриває очі на цю проблему, дозволяючи підлеглим самим з’ясовувати відносини, а іноді навіть приймає в цьому участь і, при необхідності, користується послугами підлеглих – моберів.

Як власне захиститися від нападок мобера або навіть перевести відносини з ним в розряд дружніх – питання досить складне, але вирішення даної проблеми можливе. Перш за все потрібно розпізнати того, хто почав проти вас активну компанію, намагаючись завдати утисків чи довести до подачі заяви про звільнення. Для цього потрібно постійно вести щоденник, аналізувати відносини з колегами, приділяти увагу найменшим деталям, з яких і складеться картинка. Кожен немотивований випад, агресивний хід з боку колег чи керівництва по відношенню до вашої професіональної компетентності повинен бути проаналізований і обов’язково взятий до уваги з метою підвищення власної компетентності. Обов’язково спробуйте створити навколо себе групу підтримки, на яку зможете опертися під час атаки мобера.

Ні в якому разі не допускайте проколів в роботі, спізнень, затримки на обіді – це непотрібна допомога для нових нападок моберів, не давайте їм шансу. Ніколи не переходьте на крик та лайку, не давайте можливості насолодитися власним безсиллям та роздратованістю. Ведіть себе завжди стримано та професійно відстоюйте власну точку зору.

Коли вдалося виявити агресора – спробуйте його залучити на власну сторону. Перш за все покажіть, що вам необхідна його професійна допомога в вирішенні того чи іншого питання, навіть якщо ви добре в цьому розбираєтесь. Але ви повинні бути впевнені, що противник дійсно профі в даному питанні. Це досить часто обеззброює мобера і навіть з часом дає можливість налагодити з ним дружні відносини.

І, насамкінець, якщо не вдається припинити цькування – потрібно звернутися за допомогою до керівництва. Не факт, що начальник захоче займатися розв’язанням конфлікту, але якщо ви дійсно цінний співробітник і вам вкрай необхідно протриматися хоч деякий час на цьому місці, можливо вдатися і до цього методу. Звичайно в колективі вас можуть вважати стукачем, але коли вже нічого втрачати – всі способи, які можуть принести користь, потрібно випробувати. Але коли навіть звернення до керівництва не приносить плодів, потрібно без жалю залишати дану роботу, яка окрім нервового зриву і важких відносин з колегами нічого вам не принесе, і чимшвидше шукати іншу, де вам буде комфортно та зручно працювати.